Als liegen tot kunst wordt verheven

Als liegen tot kunst wordt verheven

Leugentje om bestwil, liegen om het liegen, en volharde leugenaars. Het overkomt ons meer dan lief is, of bent u zelf een volhardend leugenaar. Dan moet u veel onthouden om alle leugens recht te doen. Bedoel, tegen de ene lieg je erover, en de ander weet dat dit niet waar is. Beter is nog dat de ander met je mee liegt, om bijvoorbeeld carrière kansen te vergroten. Dus eigenlijk gaat het liegen steeds beter als je hoger in de boom komt. Anderen durven je steeds minder tegen te spreken, want dan derf je al snel het onderspit, of kom je op een andere afdeling terecht bij de mensen die hun eigenwaarde hebben behouden, en niet mee logen. Wel prettig, want je hebt allemaal mensen die niet liegen, en werkt zo heel makkelijk. U staat dan over het algemeen op de werkvloer, bedoel waar het echte handwerk gebeurd. Want dan gaat liegen al snel tegen je werken. ‘Heb je de juiste maat afgezaagd?’

‘Ja hoor, precies goed.’ Maar u had dit niet gedaan, u heeft zelfs niet gezaagd! Dus collega lief wil het bepaalde deel pakken, maar het is er niet. Collega is heel boos, en beschuldigd u direct van leugenaar. Er is ook helemaal niets in te brengen, het ligt er gewoon niet. U zou nog kunnen zeggen dat iemand anders het heeft meegenomen, maar dat doe je ook maar één keer. Zo ziet u, liegen op de echte werkvloer gaat erg snel tegen u werken. Anders is het in de “hogere” regionen. U betaald bijvoorbeeld een misdadiger een paar miljoen, en raakt het “briefje” kwijt. Nu is er bij elke overschrijving een bank of instelling altijd een overzicht van bij beide partijen. Staat ergens op de computer, en met zo’n bedrag hebben wel meerdere mensen met elkaar contact gehad via de meest handige communicatie apparatuur. Om het niet zo erg te laten klinken liegt u eerst over het bedrag. Ach het was maar net één miljoen, misschien een beetje meer. Maar is er dan nog een briefje over? Nee, helemaal foetsie geraakt, ach wat stom van mij. Maar vervolgens willen toch heel veel mensen uit de lage regionen toch het briefje zien. Nee hoor, alles overhoop gehaald, en niet meer te vinden. Ze blijven maar aandringen, en vervolgens geeft u iemand anders de schuld. Als het kan een hele afdeling, want niemand voelt zich schuldig als één man. U werkt wel bij die afdeling, maar kom, er werken er meer. Anders wordt het wanneer de vakkennis in het geding komt. Bijvoorbeeld: ‘Ja die IT’ers zijn zo dom, die hebben het kwijtgemaakt.’ Ja, dat had u beter niet kunnen doen. Als baas van de afdeling IT kunt u dit niet over uw kant laten gaan. En vraagt u aan de achterban even snel dit briefje boven water te krijgen. Geen probleem, en het briefje is al bijna boven water. Maar ja, de leugen is al te ver verankerd, en moet graag zo blijven. Wilt u nog lang baas zijn? Dan graag het zoeken stoppen. Natuurlijk wilt u graag baas blijven, want heeft toch ook een gezin met kinderen. En die paar miljoen die krijgt u niet op de rekening gestort. Dus het briefje is niet gevonden? Ja precies, ze konden het niet vinden. De stommerds! De werkvloer baas hoort dit, en komt met commentaar dat ze moesten stoppen, want het was niet meer nodig. Nou wat zegt u nu, ik heb helemaal niet gezegd dat u moest stoppen. Dus moeten we alsnog gaan zoeken? Nee doe maar niet. Want ik heb net gehoord dat het geen liegen was. Er was niet de waarheid gesproken. Het liegen is de nieuwe waarheid geworden. Als maar veel mensen liegen, gaan we er met zijn allen in geloven. En ach, heb je het daar nog steeds over, je weet toch hoe het zit. Ja dat weet ik maar al tegoed. We liegen blijkbaar om alles. Er valt plotseling een vliegtuig uit de lucht vol met vakantiegangers en mensen die hun familie gaan opzoeken. Vrouwen kinderen, verliefden en echtparen, kleinkinderen ome en tantes. Aan alle kanten worden vliegtuigen via radar gevolgd. Maar net als dit vliegtuig uit de lucht valt gebeurd er iets merkwaardigs. Net in die paar minuten zijn verschillende radarbeelden niet meer verkrijgbaar. Tja, onderhoud hè, jullie moesten net in die paar minuten dat wij onderhoud hadden daar gaan vliegen. Dat is dan toch jullie eigen schuld! Er hangen een paar duizend satellieten in de lucht, maar niet eentje heeft die beelden. Ze keken collectief allemaal een andere kant op? Zelfs als we met de scherven van de buck raket in onze handen staan is het nog niet waar. Nog niet ene vertegenwoordiger van ons land heeft durven uitspreken dat de MH17 lafhartig uit de lucht geschoten is door een Russische raket. Het is allemaal zo overduidelijk als het volgende voorval. U bent beide baby in de luiers, en u heeft net een rood gezicht gehad met heel verbaasde ogen. Oftewel lekker in uw luier zitten kleien. Uw moeder komt binnen en ruikt natuurlijk dat het weer zover is. En vraagt u prompt… Zo lekker bezig geweest? Vervolgens wijst u op uw neefje, en geeft hem de schuld. Heeft u de duizend euro al op de rekening staan van de regering? Nee hè. Wel de plastic tasje verbieden, dat kunnen we nog net aan. Laat het vooral niet over grote zaken gaan. We zijn niet thuis, of we liegen erom. Wilt u snel aan de top komen? Liegen dat het gedrukt staat. En gooi er eventueel nog een leugentje tegenaan. Het begin is moeilijk, maar snel gaat het beter. gesterkt door een hoger salaris en aanzien flapt u ze voortaan zo uit de mouw. En de werknemers die niet mee liegen? Zet ze op een onmogelijke plaats. Dat zal ze leren te liegen dat het gedrukt staat.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

05

02 2016

Your Comment