Prikkelbaar

We zijn wat prikkelbaar de laatste tijd. Ja ik heb over u allen, en ook mijzelf. Hoe komt dit nu toch, terwijl de lente toch in aankomst is. Dus vanwaar al dat kort aangebonden zijn en sjagerijnigheid. Laten we eens beginnen met de lente. Ach het kan slechter, maar na zes maanden herfst willen we nu warmte. het is te vlak allemaal. Geen of weinig vorst in de winter, en de winter is gelijk aan herfst. Geen elfstedentocht, helmaal niet schaatsen. Op de ijsbaan ja, maar dan weer zo’n hoge temperatuur dat er water op het ijs ligt. Dan stort er een vliegtuig neer, met overwegend Nederlanders aan boord die op vakantie of familie bezoek gingen. het mocht niet zo zijn. Volledig onnodig uit de lucht geschoten door een stelletje debiele machtswellustige idioten. Alsof je een kleiduif uit de lucht schiet. Het is erg, wat? Verschrikkelijk! Dat dit kan. Een oorlog die niet de jouwe is, en ook nog eens zo onnodig. Maar weet je wat dan nog erger is. Dat het zo godsgruwelijk lang duurt eer alle lichaamsdelen opgehaald zijn. We laten weer over ons lopen. Alweer een stelletje in groene pakjes met veel sterren en strepen aangeklede misfits die ons wel even zullen vertellen waaneer wij onze eigen mensen mogen ophalen. Door allerlei ongedierte aangevreten en besmeurde resten mogen dan uiteindelijk mondjes maat worden verzameld. En er worden nog resten gevonden. Het is de machteloosheid die ons parten speelt. Je zou er zelf wel heen willen reizen met zo’n Rambo gun. Eentje die je amper kan vasthouden zo groot. Maar je hebt het ervoor over. Éénmaal vragen aan zo’n separatist of je verder mag als je wordt tegengehouden. Het antwoord weet je al, een dikke “nee”. Vervolgens pak je het zware wapen van je rug.

Angst verschijnt in de ogen van de separatist. Die nog wel zijn in vergelijking met jou wapen zijn klapper pistooltje pakt. Maar met jou zijn er nog een paar honderd medelanders meegekomen. Zij pakken ook hun zware wapens, en maaien alles wat beweegt neer. In de rug steun door Nederlandse tanks, die het leger nog in ijltempo had aangekocht. Daarna luchtsteun die het gebied vervolgens ontdoen van andere nare zaken. En dan onze zware DAF trucks die het geheel opladen, en veilig afvoeren. Nog wat welgemikte kruisraketten laten de separatisten vluchten naar Rusland waar ze thuis horen. Met een duidelijk waarschuwing naar Poetin dat we bij een volgend debacle zullen doorlopen naar Sint Petersburg. Die naam hadden wij sowieso bedacht voor deze stad. Verstandig? Welnee, helemaal niet. Maar het zou toch eens mooi zijn al die lafbekken op hun smoel te timmeren. Maar het is de machteloosheid die wij voelen, dit zijn wij niet. Dit willen wij niet zijn. Niets zo erg als plaatsvervangende schaamte. Tussendoor de berichten over ISIS. Alweer zo’n clubje die er plezier en schept om mensen nutteloos te vermoorden omdat ze denken dat hun god de beste is. Nou verrassing, er bestaat niet zoiets als god. En als die er was geweest had hij de aarde allang de zon ingegooid. Wat een pestzooitje! De één is nog gekker dan de ander. En ze hebben het hier zo naar hun zin dat ze al vlaggen zwaaiend naar hun broeders vertrekken. Om later weer terug te keren met allerlei lichamelijke gebreken. Maar ze worden weer liefdevol binnengehaald. Een uitkering natuurlijk met een huis. Geen recht op de duizend euro van Rutte voor iedere werkende mens. Maar gelukkig heeft deze niemand ontvangen. En hebben het drie dubbel mogen inleveren. Wie is er nu gek? En we vreten het als zoete koek. En dan de overheid, gut. Zou het een buk raket geweest zijn? Het is dat ze er niet meer omheen kunnen, en de fysieke bewijsstukken op tafel liggen. Want nu komt er ineens een gerechtelijk onderzoek. “To little to late” Het liefst alles ontkennen en zand erover. Want we waren zo goede vrienden met Poetin toch? Maar dan is er toch nog een gek die in zijn eentje een vliegtuig een berg in boord. Ja, die zie niet aankomen. Vroeger was gek… Gewoon gek. In ging je in het gekkenhuis. Veilig opgeborgen levenslang. De enige die nog last hadden waren de verzorgers. Maar op straat niet meer. Maar tegenwoordig is gek, lang niet altijd gek. Het is een storing, en storingen kunnen worden opgelost. Althans, dat denken sommige. Maar sommige storingen zijn te erg. En komen vroeg of laat weer boven drijven. En dan stap je doodleuk in een vliegtuig, en zal altijd herinnert blijven als de gek die honderden mensen in één klap van het leven beroofde. Hier kan je op afstand weer niets aan doen. Mee rouwen en liefde betuigen blijven over. En dat doe je dan, je denkt er over. En je hoopt dat dit niet nog eens gebeurd. Maar Hoelang zal het duren voordat die volgende gebeurtenis zich aanmeld? Waar we niets aan kunnen doen. Het leven gaat door. En we voelen dat de zon weer sterker is. Het is Pasen, en vieren de vruchtbaarheid. Over dat andere wil ik het even niet hebben.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

04

04 2015

3 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

 1. Nils Haeck #
  1

  Beste Martin,

  Inderdaad, ik kan me voorstellen dat, ondanks de lente, het humeur van de mensen grondig verziekt wordt. Door weer een video van IS met kooien en oranje overalls, weer een nutcase copiloot die honderden men met hem de dood in jaagt, separatisten die onze landgenoten met vakantie gevoel op de oekraiense steppe hebben laten eindigen ipv thailand..

  Maar we kunnen nog wel dromen. Ik zag dat je je auto hebt omgebouwd naar waterstof, en zelf ben ik bezig met methanol. Methanol is de drager van waterstof, kan worden gebruikt in brandstofcellen, etc. Helaas wordt methanol nog in NL beschouwd als schadelijke stof, ook weer doordat de olie maatschappijen druk uitoefenen om methanol te verbieden om hun dure olie te kunnen verkopen. Maar het gaat de goede kant op, in Denemarken kun je al methanol tanken:)

  Leuk on je blog te lezen. Groeten uit Hellevoetsluis, ir. Nils Haeck

 2. 3

  Bedankt voor je commentaar Nils. Het is allemaal waar. Maar ik blijf wel vrolijk hoor. Ik denk er heel veel meer mogelijk is. En dit was weer leuk. Bij myth busters werd op een schandalige manier alles ontkracht. Dan ga je zeker denken aan moedwillig het publiek verkeerd inlichten. Maar het werkt dus. Zeker weten.Your Comment