Klijnsma red, alle mensen opgelet!

Klijnsma red, alle mensen opgelet!

‘S morgens nog een volkstuin, ’s middags een kamer vol vragen. Heeft u zelf wel eens tuin gereedschap in uw handen gehad mevrouw Klijnsma? Denk niet zoveel. Ja ik ben een verwoed tuinier, en heb zo’n beetje alle groenten gekweekt die je kan bedenken. En weet dan ook dat het niet effe is. Het begint met goede mest, die moet er in het najaar op. Dan is de bodem afgedekt, en dringen de sappen gedurende de winter in de bodem. En zorgen voor een goed bodem leven in het voorjaar. Want we willen dan direct biologisch nietwaar? Dan komt het voorjaar, en de grond dient omgespit te worden. Maar ja, dit zijn wij niet gewend opa’s en oma’s van zo’n zeventig jaar. Dus dat wordt de komende weken fysiek de lappen mand in. Wekelijkse bezoeken aan de fysiotherapeut, en daar gaat je eigen risico. Maar de grond dient gereed gemaakt te worden voor onze bloemkolen, kroten, en boontjes. Maar misschien loopt oma er nu warm voor. De piepers gaan de grond in, en bloemkool plantjes ernaast. Wat later de boontjes, en nog later de tomaten onder plastic. Wat krijgen we nu? Late nachtvorst. Aardappels die net boven de grond kwamen vriezen stuk, bloemkool plantjes maar net overleeft. Na een paar weken komen toch weer de nieuwe scheuten van de aardappels boven. Gelukkig, want de kosten van de fysiotherapeut lopen al aardig uit de klauwen. Dat maken de aardappels niet meer goed. De bloemkolen gaan lekker. Er is zelfs al een klein kooltje te zien. Prachtig toch, je eigen groenten te zien opkomen. Maar hee! Er is een plantje omgevallen. Het heeft ook een paar gele blaadjes? De wortelvlieg heeft toegeslagen. Kleine eitjes door hele kleine vliegjes gelegd vreten de wortels rondom op. En niet eentje, maar de helft van de planten valt in de komende dagen om. Jammer, daar gaat de investering. Dan maar verder concentreren op de boontjes. Niet teveel mesten, want dit vinden ze niet fijn. Ze maken hun eigen stikstof aan in de bodem met behulp van bacteriën. Maar zowaar er komen bloemetjes aan. Van die leuke witte leeuwen bekjes. Wat scheetig! Na een week zijn de eerste sprieterige boontjes te zien. En we wieden wat onkruid. Maar wat is dat nu? Het lijkt wel plaatselijk te sneeuwen. Een hele wolk van witte minivlinders zitten echt overal op de plantjes. Ze verzwakken de plantjes, en al snel duikt ook de zwarte bonen vlieg op om het werk af te maken. De boontjes zien er niet meer uit,en een kleverig goedje bedekt de plant. Die geen andere mogelijkheid heeft dan dood te gaan. Dat waren de boontjes…. Volgend jaar meer geluk. Want het is te laat in het jaar om nieuwe te zaaien. Het tuinieren begint nu toch al minder leuk te worden. Klijnsma!! Maar we laten de moet niet zakken. De aardappels worden al geel, en moeten eruit. Mmm, wel een beetje vroeg dat geel worden. Snel de riek gepakt! Wat krijgen frg&#*^’ nu weer? Er zit amper een aardappel aan! En die er aan zitten hebben grote puisten. Er zitten zelfs rotte tussen. Dat wordt spaghetti deze winter, en alle andere pasta producten. De bekende aardappel ziekte heeft toegeslagen, en heeft de oogst gereduceerd tot nul. En hoe komen al die zwarte plekjes op de tomaten? En waarom zijn ze zo hard als een appel geworden? Haa, de aardappel ziekte is overgeslagen op de tomaten. Zij komen van dezelfde familie, en zo is het tomaatje weer rond. Jammer van deze rode vitaminen bommen. Volgend jaar weer een kans. Jammer van de investering, het kan niet altijd meezitten Klijnsma. Kunnen we even vangen? Alle zaaigoed, de fisio, de mest, dokter bezoek, huur van de tuin. Of heeft iedereen de mogelijkheid van een eigen tuin achter zijn huis. Wat een achterlijke uitspraak. Ik weet wat een eigen tuin is. Het is leuk, maar al die dingen die ik hier beschreef zijn echt. En natuurlijk kun je dingen voorkomen. Maar blijf met beide benen op de grond staan. Stort die vijfendertig miljard maar terug in het pensioen fonds wat destijds even was geleend door Kok. Heeft het ook zo slecht nu. Zou hij ook een eigen tuintje hebben? Vast wel, maar dan wel met een leger tuinmensen erbij denk. Bedank voor het inzicht Klijnsma! Misschien kun je solliciteren bij Madurodam. Dan kun je alles een beetje overzien, en sta je een beetje op je eigen niveau.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

25

06 2014

1 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. H. van IJperen #
    1

    Je blijft lachen, maar je slaat de spijker op z’n kop .Heel goed.Your Comment