Rennen voor je leven

Rennen voor je leven

Als je net zo’n tweeënveertig kilometer hebt gelopen valt dit even tegen. Maar je zult wel moeten als ze je met snelkookpannen achterna zitten. Hoeveel haat moet je bezitten om willekeurig mensen te beschadigen en doden? Is hier een graadmeter voor? Heeft u dit ook wel eens, dat je het even helemaal niet begrijpen kan. Dat je het wel ziet, hoort, en voelt. Maar het niet echt tot je wil doordringen, of juist niet wil dat het bewust door dringt? Gelukkig is het niet in jou stad, zou het in jou stad kunnen gebeuren? Dat je staat te kijken naar een vreugdevol evenement. Dat in een fractie van een seconde veranderd in een drama. Hoe kun je dat aan kinderen uitleggen. Ik kan het niet eens aan mezelf uitleggen. En dan komt de klopjacht. Iets waar wij in Nederland wat vreemd tegenaan kijken. Beetje overkill? Of meer het doel heiligt alle middelen? Wat lachwekkend in een toch best ernstige situatie? Één ding is zeker, ze zijn gepakt. En dat is nu juist wat we in Nederland niet hebben. “Ballen!” Als we worden geslagen keren we eerst de andere wang toe, en vragen of we nog harder geslagen kunnen worden. Hier komen ze uit België vandaan lekker geld transport wagens overvallen. En vervolgens snel weer terug. Strooi wat kraaien poten uit, en wie doet je wat. Dan is de Nederlandse politie al snel in verwarring gebracht. Of wij dit ook kunnen, politie, leger, pantser wagens helikopters? Nee, als de politie geluid signalen of licht wil gebruiken moeten ze dit al aanvragen. Steun van het leger? Ja, aanvragen in drievoud, en zes handtekeningen. Ben je snel een dag verder. Helikopters? Wie van de drie? Jeetje, zijn de piloten net acht uur standby geweest. Dus ja, die kun je niet meer inzetten. Zijn nu oververmoeid geraakt. Snel andere piloten opgetrommeld. Wat zegt u? 21:00 uur geweest. Nee dan hebben we geen landing rechten meer, milieu en zo hè. En verstoring van het paring gedrag van de geelgroene blafkikker. Wat zegt u? In een bootje gevonden, onder het bloed. Ja maar dat wil helemaal niet zeggen dat dit wel de dader is. Het kan net zo goed een monteur zijn die zijn vinger heeft beschadigd. Ja maar, kijk dan. Hij heeft een pistool! Wie niet tegenwoordig? Alle misdadigers hebben dat toch. Ja maar de gewone burger niet, die hebben geen pistool. Dat komt allemaal door die wapenwet in Amerika, zo begon het daar ook. Maar de politie heeft ze wel, niet zulke mooie natuurlijk. Maar vraag eerst maar eens maar of hij afstand wil doen van de boot, dat is tenminste een begin. Ja maar hij is er zomaar in gaan zitten, het is zijn boot helemaal niet! Aha, hij heeft dus technisch gezien de boot gekraakt. Dan moeten we eerst gaan praten met de kraakbeweging vindt u niet? En had die man wel een vergunning om zomaar die boot in zijn tuin te hebben liggen? En niet de lopers zijn het slachtoffer. Nee, dat is deze arme meneer die tien jaar een opleiding heeft moeten volgen. En door de boze omgeving een radicaal geloof heeft moeten aannemen. Uiteindelijk worden ze wel gepakt, maar het kan wel eens een paar jaar duren. Mijn gedachte gaat uit naar de slachtoffers en familie. Geloof ook, maar geloof vooral in jezelf en de mensheid. Wie anderen dood heeft zelf geen recht op leven.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

21

04 2013

Your Comment