Nivelleren is een feestje

Nivelleren is een feestje

Vergeet het maar! De mens is een zeer op zijn gemak gesteld dier. Anders zouden we niet in prachtige huizen wonen. In auto’s rond rijden, genieten van muziek, radio, TV. Dit ligt aan onze achtergrond uit het verleden. Heel lang geleden, toen we nog in dierenhuiden rondliepen. Daar liggen de grondbeginselen. Waar bestond ons dagelijks leven uit? Eten, drinken, voortplanting, slapen. Nou, dat was het wel. En we deden dit in de ruimste zin van het woord. We waren niet dagen lang aan het werk om aan eten te komen. Welnee, een korte sprint achter één of ander beest aan, en klaar. Vervolgens was het drie dagen barbecuen, want langer kon je het vlees niet goed houden. En daarna was het vijf dagen uit-buiken. Na deze vijf dagen keek men eens tussen zijn benen, en dacht ‘waar was die ook al weer voor?’ Dit was in vele opzichten heel goed. Je zorgde voor het nageslacht. De sociale contacten werden gelegd. En het was goed voor de lichaamsbeweging. Als het kouder werd gingen ze weken van tevoren op zoek naar hout, en dakbedekking. Ha ha, welnee. Men zocht een geschikte grot op, en sleepte van het dichtstbijzijnde bos wat hout de grot in. En stak dit in de fik. Als je de grot had vol gescheten, zocht je een andere op. Ook weer opgelost. Dat we huizen gingen bouwen, en auto’s duurde echt nog heel lang. We hadden er gewoon geen zin in! Het was ons teveel moeite! En dit trekje hebben nog veel mensen van ons. Kunnen we profiteren, kost het niet teveel moeite. Ja, dan zijn we alert. Ons geestelijk vermogen moet nog veel groeien. Zo ook op het lunch feestje van de “partij van de arbeid”. Er stond een melkbus in het midden. De bedoeling was dat iedereen wat in de melkbus deed, om dit lunch partijtje te bekostigen. Wie veel kon missen, veel geld in de bus. Wie minder kon missen, minder geld in de bus. Na het vorige te hebben gelezen snapt u wel wat er gebeurde. Van de 350 aanwezigen werd 180 Euro opgehaald. Kijk, zo zit de mens in elkaar. Wil niet zeggen dat bij andere partijen het anders zou gaan. Wat wel goed werkt om heel demonstratief als eerste persoon een tientje omhoog te houden. En uitroepen, ‘ik doe een tientje’. Dan weet je zeker dat niemand er minder in gooit. Want niemand wil onder doen voor de ander. Ook zo’n eigenschap van de mens. Nivelleren oké, als het ons maar geen geld kost. “Niets menselijks is ons vreemd”, hier komt waarschijnlijk deze spreuk vandaan. En natuurlijk wil je geld zien als je er hard voor gewerkt hebt. Natuurlijk wil je dan leuke dingen kopen, en lekker eten en drinken. En als iemand niet kan werken, nou dan krijg je van mij ook wat. Maar ben je te belazerd, te lamlendig, en nooit van plan een hand uit te steken. Kom dan niet bij mij aankloppen, want dan laat ik je dit verhaal lezen.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

20

02 2013

Your Comment