Geachte heer van Gijn

Geachte heer van Gijn

Bij zulke teksten moet je oppassen. Maar zelden dat dit geld oplevert, meestal kommer en kwel.
‘U heeft pensioen opgebouwd’ mooi denk je, kom maar op.
‘De dekking graad had in 2012 dicht bij de 100% moeten staan.’ ‘Maar’, er is altijd een maar. ‘Maar de dekkingsgraad was echter 92,4 %.’ Hoe kan dit? Als ik het namelijk zelf op de bank had gezet is het altijd hoger. Ik bedoel, nog nooit gezien rente -3 procent. Anders had ik hier al lang mijn hypotheek op gezet. Bla, bla, bla, pijnlijke ingrijpende maatregel.
‘We hebben maatregelen getroffen om het PMT fonds weer gezond te maken.’ Ik voel hem al aankomen, dit gaat over mijn rug gebeuren.
‘Uw pensioen gaat met 6,3% omlaag.’ En bedankt alvast, we lezen verder.
‘Wat betekend dat voor u in Euro’s?’ Het lijkt mij volkomen duidelijk. Van de honderd Euro hou ik 93,7 Euro over.
‘Onvoldoende reserves door de crisis en langer leven. Het PMT heeft de afgelopen jaren goede rendementen gemaakt op de beleggingen. We hebben meer geld opzij gezet dan ooit tevoren.’ Wat is het probleem dan denk je.
‘Maar het is niet genoeg.’ Dit is volkomen gelul in de ruimte. Had je het geld gewoon met rente weggezet, had er niets aan de hand geweest. Maar nee, we lezen de financiële krant, en we gaan wel eens als volkomen leek beleggen. Op zich niet erg, als je jezelf maar indekt op dit punt. Dit kan, maar is blijkbaar niet gedaan. Langer leven? Ik hoor niet anders dan collega’s die ruim voor hun pensioen overlijden. Vertel het maar. Dekkingsgraad maar 104%, en zou 105% moeten zijn. Voor mij is 100% ook ruim voldoende.
‘De regering heeft maatregelen genomen om de dekkingsgraad te verhogen met 4%, maar dit was niet voldoende.’ Volgens mij is 104 + 4 = 108, wie liegt er nu? Dus ze hadden niet 100%, maar 96%.
‘Voorlopig geen reparatie van uw pensioen.’ Ja, dat is een in-kopper. We verwachten geen verbetering bla, bla, bla.
‘Heeft u nog vragen?’
Heeft u nog vragen? Ja dat dacht ik wel! Waar is mijn geld? Als ik wil gokken ga ik wel naar het casino. Wie zijn de verantwoordelijke? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Was er dan geen enkel toezicht op de zaak? Met hoeveel bonus zijn de directeuren vertrokken? Is er nog iemand van het PMT die zich mag verantwoorden?
Gelukkig heb ik niet lang aan dit pensioen fonds betaald. Gelukkig was mijn maandelijkse uitkering niet meer dan twee kratjes bier. 9 jaar aan betaald. Dus ik reken op twee flesjes eind van de rit. Dit is misschien nog te hoog ingeschat. Gelukkig heb ik nu een ander pensioen. Maar is dit niet verschrikkelijk voor de mensen die hun leven lang hier elke maand trouw aan hebben betaald? En wat voor verweer kun je hebben? Waar moet je zijn? Een brief in je brievenbus met een mededeling. Doe er voortaan foto’s van de directie bij. Altijd leuk te gebruiken op je dart bord.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

14

02 2013

Your Comment