Kieswijzer

Kieswijzer

Het is opgelost, geweldig. Vul de vakjes in, en kleur de plaatjes. Binnen een paar minuten weet u uw keuze. Zelfs de politieke kopstukken hebben ze deze week ingevuld. Maar rolt er dan ook de juiste keuze uit? Hallo, deze programma’s worden door mensen gemaakt. Mensen met hun eigen politieke voorkeur. Zou het dan makkelijk zijn dat de keuze soms een klein beetje wordt “geholpen” in de goede richting? De richting van de maker van het programma. Ghhh, ja wat dacht u dan? En als je dan de keuze gemaakt hebt, en deze partij gaat niet regeren? Ja, dat is dan jammer, volgende keer beter. Maar stel dat ze wel gaan regeren, beloven is één, maar uitvoeren twee. Deze mensen zijn niet gevallen over één leugentje. Ook niet over twee. En als er dan een referendum wordt gehouden, en de meerderheid is tegen. ( zoals laatst over de Europese wetgeving ) dan heeft het volk er geen verstand van, en de wet is toch aangenomen. Protesten? Welnee, we zijn al zo murw gemaakt dat dit zelfs niet gebeurd is. Het is droevig te moeten aanhoren wat alle partijen je voorspiegelen, om vervolgens niets van dit alles waar te maken. Het is net een groot ganzenbord spel. Zodra je van start bent vertrokken worden direct de spelregels aangepast.
‘Sorry mevrouw, bij het volgende vakje ontvangt u geen AOW meer.’
‘Maar ik heb mijn leven ervoor betaald!’
‘Ja, volkomen gelijk. maar wij bepalen de spelregels, en u moet ze gewoon volgen.’
‘Oh, maar dan ga ik terug naar start, en ontvang opnieuw het begin bedrag.
‘Nee, helaas. Eens gegeven blijft door ons gestolen.’
‘Ik vind dit helemaal geen leuk spel meer.’
‘Dat hoeft ook niet, als wij het maar leuk vinden. U moet gewoon gaan kiezen. Wij maken de regels, of veranderen die tussentijds. Tsja, dat heet politiek. Wij liegen nooit, we vertellen alleen niet altijd de waarheid.’
Maar hoe moet het dan?
Nou, dat zal ik eens vertellen. We gaan een beetje nationaal song festival spelen. Let op! Alle partijen hebben wel iets leuks voor jou. Maar je bent het niet eens met alle punten van deze partij. De ene is voor betere wegen. Dit is voor mij een goed punt. De andere is voor de natuur. Is voor mij ook een goed punt. Alleen kies ik voor de ene, dan komt mijn andere ‘wens’ niet uit. Daarom doen we het anders. Iedereen heeft 10 punten weg te geven. Hij/zij mag deze geven aan één partij voor bepaalde punten. Maar mag ook deze punten geven aan verschillende partijen. En dan deze punten ook nog eens op zijn uitgekozen standpunt geven. Op deze manier komt jou stem terecht op hetgeen jij graag wilt. Voor je gevoel beter. En zo is het eerlijk. Maar wacht, we zijn er nog niet. Partijen die het meest overeen komen met de gekozen punten. Moeten als eerst gaan onderhandelen. Dit is de stem van het volk. En niet de stem van gemummel in achterkamertjespolitiek. Maar we zijn er nog niet. We gaan afrekenen. Als na de regeer periode te weinig van de beloonde punten terecht gekomen is krijgen deze partijen punten aftrek bij de volgende verkiezingen. Als dit twee maal achter elkaar gebeurd, slaan ze één verkiezing-jaar over.
Zo, ik heb gesproken.
Reageer als je het er mee eens bent.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

14

08 2012

Your Comment