Ik moest terug denken

Ik moest terug denken

Aan die dag dat ik voor het eerst euro biljetten in mijn handen hield. Ik bekeek de voorkant, ik bekeek de achterkant. Ik voelde er aan… En dacht toen, het lijkt wel monopoly geld. Deze week na tien jaar blijkt het nog waar te zijn ook. Soms is het niet moeilijk om vooruit te kijken. Soms is het heel vervelend dat dit uitkomt. Waar ging het mis denk je dan. Hoe heeft het zo compleet mis kunnen gaan. Machtige landen in een warm klimaat. Prachtige paleizen, met goud behangen. Voor eeuwig dachten ze aan de macht te zijn. Het volk te onderdrukken. Het leger en soldaten houden ze er wel onder, dachten ze. Maar hoeveel soldaten zijn nodig om een heel volk te onderdrukken. Zal je ooit genoeg hebben? Wie gaat dat prachtige paleis onderhouden als je leger heel het volk uitmoord. Van welk voedsel zal het leger eten als al de boeren zijn vermoord? 2000, vuurwerk. Ik was niet thuis. Een installatie bewaken tegen de millennium bug. Hel en verdoemenis zou over ons worden uitgestrooid. Raketten konden spontaan afgaan, staafmixers werden moordmachines. En vliegtuigen zouden zomaar voor eeuwig de ruimte in vliegen. Voorspellingen waarop gebaseerd? En dan krijgen de weer mannen en vrouwen direct de schuld als er ergens eens geen regen valt. Maar weet je wat het is. Er gebeurde niets vijf over twaalf tweeduizend. Kwart over ook niet. Ja, de volgende dag. Toen gebeurde er wat. Een transistor radio in Taiwan gaf de geest. Verder ook helemaal niets. Er is niemand voor verantwoordelijk gesteld. Weet u waarom niet? Er gebeurde niets! Eind goed al goed. En de olie bollen smaakten nog beter. Zo gaat het heel vaak in de wereld. Het doel heiligt de middelen. Vraag niet tegen welke prijs. Limburg overstroomde, weet u nog. Ja, we vergeten snel. Puur toeval. Dit komt echt maar eens in de honderd jaar voor. Had dit direct gezegd. Waar maak ik mij zorgen om? Ondertussen is het al vijf maal gebeurd. Uiterwaarden moeten worden vergroot, dijken hoger. Wanneer is de volgende overstroming? Als alles is aangepast over drie jaar of zo wachten we op de test. Wedden tien tegen duizend dat het dan weer tweehonderd jaar duurt. Fluor in ons drinkwater zou ons allemaal helpen. Onze kindertjes geen rotte tanden meer. We zijn gered! Maar waar is de fluor gebleven? Moet het er niet meer in? Krijgen we toch wel rotte tanden? Wijze mannen uit Rome voorspelden dat de olie en gas lang voor het eind van de eeuw op zou zijn. Nou ze krijgen misschien wel gelijk. Maar het is dan wel het eind van de volgende eeuw. Sorry, foutje, bedankt. Ik hoorde deze week dat we te veel olie produceren in de wereld. Jeetje, waarom betaal ik dan nog steeds de hoofdprijs aan de pomp? Het klimaat gaat veranderen. We kunnen straks druiven kweken in Nederland. De Veluwe zal veranderen in een woestijn. Het IJsselmeer zal een kikker poeltje worden. Zandstormen zullen onze steden teisteren. Ze zaten er niet een klein beetje naast. Ze zaten er heeeel ver naast. Ze zaten er zoveel naast, laat ik zeggen. Als het vliegtuig bouwers waren geweest. Dan had er een vliegtuig op Schiphol gestaan zonder vleugels. Dan had je naar Griekenland kunnen rijden inplaats van vliegen. Wel apart zo hoog boven de grond. Dat gedoe met die zwemvesten kun je dan ook wel vergeten. Goed, je kunt dan wel langer genieten van de reis. Elke twee uur een andere film op je schermpje. Wat ik eigenlijk wil zeggen. Moeten we niet eens ophouden zo lang vooruit iets durven te voorspellen. Het kost kl.. Handen vol geld. En er is geen mens mee geholpen. Als we nu eens beginnen om samen te werken. Één Europa of zo. Hè getverderrie, wat zeg ik nu weer. Nee, ik had het zo gehoopt. Echt, in mijn prille jeugd. Het zijn de zakkenvullers die weer toegeslagen zijn. Je ziet het door de eeuwen heen. De varkens wentelen zich in de modder. Vol en voldaan. “Animal farm” van George Orwell. Lees het boek, zie de film en je begrijpt direct de helft van de wereld. Wat zeg ik, driekwart van de wereld. Hebben we zo een toekomst als mens? Ik weet het niet. We zijn allemaal gelijk. Alleen is de ene mens iets meer gelijk dan de andere, had hij zichzelf toe bedeeld. En dat is nou jammer. En dat terwijl we toch allemaal geboren worden zonder kleren aan je lijf. Mijn opa zei het al. ( ik had een vrolijke opa ) “Toen ik geboren werd dacht ik eerst in een bont winkel terecht te komen. Dat zit wel goed, maar even later zag ik een overall hangen. Dit is foute boel!”

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

29

07 2012

1 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. Henny #
    1

    Alweer waar.Your Comment