Ode aan de nachtdienst

Ode aan de nachtdienst

Als de anderen naar huis gaan, ga jij aan de gang. Iemand moet het doen, nietwaar? Er zijn nu eenmaal bepaalde zaken die altijd doorgaan. Vanwege het proces, of om de andere mensen te voorzien van licht, water, en vele andere zaken die niet s’nachts moeten of kunnen stoppen. Als anderen heerlijk liggen te knorren laat jij van je horen. Van station naar station vloeit de stroom voort door kabels en schakelaars. Het is donker, maar toch is er licht. Water klettert de pompen door, en als een lange waterslang vloeit het door de buizen. Schoon helder en best wel koud. Vele wachtende kubieke meters verdringen zich voor elke kraan, en wachten op die ene handbeweging linksom. Een bad, wasmachine of douche. Een pot koffie of thee, of drink gewoon uit de kraan. De bakker laat het bij zijn beslag. Broodjes moeten klaar. Klaar voor de volgende morgen, een nieuwe dag. Productie lijnen razen voort, plastics kunnen niet stoppen. Ze moeten door. Als een dikke brij baant het zich een weg door vele vormen en modellen. Elke seconde een beker, kopje of vaas. Tijd om te stoppen is er niet. Het is als een waas. Bewakers en agenten drinken hun koffie. De broodnodige bonen moeten het doen. Vers gemalen met heet water geven ze het gitzwarte sap af. Met of zonder drinken we het tot de nacht voorbij is. Maar vlak voor de zon opkomt krijgen we het moeilijk. De natuur diep in ons stelt ons op de proef. Het verteld, slaap nog even voor de dag daar weer is. Maar we mogen niet verslappen. Het kan nog niet. Dan is daar de nieuwe dag, en miljoenen rekenen weer op water en warmte. Gelukkig heeft de nachtbrakerij het gered. Wachtend op de dagdienst weer fris en fit. Meer pompen worden gestart, centrales draaien weer op volle toeren. De stad komt tot leven. Tram, auto, taxi, trein, vliegtuig. Net als alles op volle toeren draait gaan wij naar bed. Met of zonder doppen, proberen we in te slapen. Hopelijk geen klussende buurman of huilend kind. Want ook wij moeten slapen, voordat de nacht begint.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

10

06 2012

0 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. Anoniem #
    1

    Het is de waarheidYour Comment