Ja, het is hier warm

Ja het is hier warm

Vanmorgen al 34 graden, Kroatië wel te verstaan. Schijnt trouwens te worden geboycot in het weeroverzicht? Hallo weermannen en vrouwen, Kroatië is volgend jaar officieel lid van de Europese unie. Zou je het niet eens opnemen in het weeroverzicht? Zoals ik al zei, het is hier warm. Het is hier kokend, eitje bakken op de motorkap kan. Het zeewater voelt als een warm bad. Cicaden tsjirpen er lustig op los. Er zit hier iets in de boom dat een duppie olie nodig heeft. Het doet piep piep piep, als een roestige kruiwagen. Misschien wel een spotvogel. Net boodschappen gedaan. En weet je wat mij dan opvalt? Alles gaat gewoon door hier. Mensen blijven vriendelijk, en alles draait door. Winkels zijn de gehele dag open. Tot tien uur ’s avonds, en sommige nog later. Ook op zondag de gehele dag. En dan lees je online in de krant dat hier de toeristen niet meer buiten kunnen komen. Dat het te warm is. Whoehah ha ha. Nou echt niet. Dus lekker de boodschappen gedaan in een gekoeld winkelcentrum. Naar het appartement terug gereden, en dan aan de koffie, op het terras met zojuist gekochte donuts zonder gat. Wel met marmelade. Er is een klein beetje wind van zee, kracht 2 schat ik. Direct de kleertjes uitgetrokken, en je niet al te druk maken. Straks trekken we een ijskoud biertje open, en eten daar wat lichts bij. Stukje worst, paprika, stukje brood. Daarna is het even rusten totdat de zon een beetje zakt. Rond een uur of twee plonzen we dan de zee in. Om vervolgens weer op onze ligstoelen uit te vloeien. Zodra we denken, kom het is weer tijd. Dan plonzen we de zee in. Rond een uur of vijf is het weer tijd voor een wit wijntje, en voorbereidingen voor de barbecue. Daarna turen we weer over het water heen. Te warm, pfff. Ja het grasmaaien doe ik nu even niet.
Maar het is toch leuk dat ze in Nederland al weten te vertellen dat het veel te warm is. Want zou dit nu in Nederland zijn, ja dan is het anders. Oh jee, rampspoed. Tropen roosters worden ingevoerd. Vierkante wielen kunnen onder trein, rails worden krom getrokken, en wissels branden volledig uit door te laat aangebrachte wisselverwarming voor de winter. Bussen kunnen niet meer rijden omdat tot hun assen zijn weggezakt in het gesmolten asfalt. Statistiek bureaus vallen over elkaar heen over het aantal slachtoffers die zijn gevallen sinds het begin van de hittegolf. Elektriciteit centrales dreigen het te begeven omdat het koelwater te laag is.
[wp_ad_camp_1]
En milieu bewegingen hebben nadrukkelijk verboden om nog langer koelwater te gebruiken. Want nog één graad hogere water temperatuur zou het paai gedrag van de veelpotige waterknuffel in de war schoppen. Ambtenaren zitten met hun voeten in een bakje ijs, en werken alleen nog maar van tien tot elf uur ’s morgens. Bouwvakkers snoepen de verlet pot leeg, en voor het eerst in vijfhonderd jaar worden er woestijnratten waargenomen. Wespennesten van een meter doorsnee, en muggen niet te tellen. Natuurmonumenten overweegt om ratelslangen in te voeren, als tegenwicht voor de woestijnratten. Maar dan na zeven dagen barst er een weergaloos onweer los. Temperaturen zakken naar waarden te laag voor de tijd van het jaar. En alles is weer terug bij af. We mogen de tuin weer sproeien. Niet dat het nodig is, want we zouden nu net zo goed rijst kunnen verbouwen. Nederland maakt zich weer op voor de winter. Pro rail brengt nieuwe wisselverwarming aan. En de woestijnratten zijn overleden aan het vogel griep virus. Gelukkig duurt in Nederland alles maar kort. En kunnen we gewoon aan het werk, en schelden op het weer.

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

30

06 2012

Your Comment