We kunnen met z’n allen aan het gas

We kunnen met z’n allen aan het gas

Waar een klein land toch groot in kan zijn. Gelukkig leven er nog genoeg mensen in Nederland met inzicht en toekomst visie. Gasopslag Bergermeer gaat door. Een feest voor Taqa, maar zeker voor al de mensen die hier profijt van hebben. In de eerste plaats de werkgelegenheid, maar vooral voldoende gas tijdens koude periodes. Niet afhankelijk van andere landen, maar gewoon een flinke voorraad in eigen bodem. Het boren gebeurd onder strenge eisen die voorkomen dat het milieu er onder zou lijden. Jarenlang is er uit deze formatie diep onder de grond gas gewonnen, en nu wordt het weer gebruikt voor opslag. Natuurlijk zijn er rond deze locatie net als in Groningen aardbevingen geweest. Maar volgens mijn logica kun je daarom de formatie beter op druk houden. Zo is het immers van oorsprong altijd geweest. Als Nederlanders willen we luxe, en comfort. Maar laten we niet vergeten dat dit niet altijd zonder veranderingen kan plaats vinden. Zolang we nog geen andere schone manier hebben gevonden voor het opwekken van energie, moeten we nog even verder met gas en olie. En als alle mensen die altijd overal “tegen” zijn zich eens verdiepen in andere oplossingen voor het opwekken van energie. Ik bedoel, er is niets op tegen om hier over na te denken. Als iemand een ander idee heeft mag dit gerust worden vermeld. Niets mis mee. Atoom energie? Als je Japan bekijkt zijn we hier nog niet helemaal klaar voor. Alternatief als zonne-energie? Dat zou ook fantastisch zijn. Maar in Nederland? Maar hoeveel zon is er in Nederland? Juist, windenergie? Stel dat we dit helemaal zouden doorvoeren, en laten we zeggen dat we alleen de auto’s in Nederland hiermee van energie zouden voorzien. Weet u wat daarvoor nodig is? Dan zou je een strook van dertig kilometer langs heel de kust van Nederland windmolens moeten voorzien. En dan moet je ook nog bedenken dat de energie die het kost om een windmolen te maken nog jaren duurt om dit terug te winnen. Het is allemaal nog niet zo eenvoudig. Maar kom met een idee. Steek je energie in oplossingen bedenken. Nee zeggen is zo makkelijk, dat kost geen moeite.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

02

05 2012

Your Comment