Klei

Klei

Klei kun je vormen, uitbeelden, bakken, kleuren. Kortom, ideaal voor kinderen. Ik weet dit wel, en heb jaren geleden eens aangeschaft. Regelmatig de kleinkinderen op bezoek, en dan is dit altijd in de roos. Kunnen ze zich zeker een uurtje mee vermaken. Maar afgelopen week werd ik gebeld door mijn kleinzoon. Opa, heb je klei voor school, want ik moet een vaderdag cadeau maken. Natuurlijk zei ik, staat gewoon hier. Neem maar mee als je hier bent. Ik pakte de emmer, en hij wees aan wat hij kon gebruiken. Maar dit was nogal wat. Ik keek hem aan en vroeg wat hij allemaal van plan was. Nou ja, het was voor nog meer kinderen vertelde hij. Is het voor heel de klas? Vroeg ik hem. Een beetje schuchter knikte hij “ja”. Nou, neem dan de hele emmer maar mee. Ik zie wel wat er overblijft. Een beetje vreemd, maar ach. Ik ben de slechtste niet. Een kilo of tien was het. Dus ben ik zelf maar meegegaan om het af te leveren in de klas. Ik ben nog net niet gezoend door de juf, maar was blijkbaar ik de redder in nood. Maar wat is er aan de hand op scholen? Vroeger was er toch altijd zo’n donker hok op school waar van die zinken emmers in stonden? Met zo’n grijze dweil er overheen. Die altijd vochtig gehouden werd? Met klei erin? Kinderen moeten zich toch creatief kunnen uiten? Is dit niet meer? Geen geld meer voor? Wat is toch aan de hand in dit land. Een kunstobject op de tweede maas-vlakte, voor vijfendertigduizend euro rood zand gestort. Dat in twee dagen is weggewaaid nog voor de opening. Rood zand, en wij maar denken dat het weer Sahara zand was dat op je auto ligt. Kijk, in beeldvorming betreft de euro helemaal in de roos. Zo heb je wat, en zo is het weg. Als sneeuw voor de zon. Hoeveel klei had je daarvoor kunnen kopen? Ik denk voor alle scholen in Nederland. Het zijn van die momenten dat je denkt….schroef maar dicht die kunst kraan geld. Uh kunst geld kraan bedoel ik natuurlijk. Als je echt zo goed bent verdien je geld met het maken van kunst. En laat die kinderen lekker kleien. Voordat ze zich gaan bemoeien met de euro. Niet dat ik tegen kunst ben hoor. Ik vindt het allemaal prachtig. Maar van het budget van scholen moet je afblijven. Zij zijn de toekomst.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

30

05 2012

Your Comment