Alles moet kunnen

Alles moet kunnen

En dan de wedervraag, waarom moet alles kunnen? Het woordje “nee” verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. Keiharde muziek moet kunnen. Maar dan wel voor je eigen oren. Ja, er bestaan koptelefoons. En kun je de rest van de straat met rust laten. Want af en toe wil een mens rust. Natuurlijk, veel mensen om je heen, disco, uitgaan. Helemaal uit je dak gaan. Maar na dit alles wil je ook wel eens niets horen. Hoogstens in de verte het geluid van kwakkende kikkers. Maar ook niet altijd. Want na een uurtje exact hetzelfde gekwaak kun je dit goed zat worden. En denk je aan een schaal vol met geroosterde kikkerbilletjes. Sorry, ben je vegetarisch ingesteld? Dan worden het kikkers van marsepein. Maar snapt u waar ik heen wil? Oversteken terwijl het licht nog rood is. Waarvoor bestaan die lichten dan? En dan is het ook nog zo, dat als er dan iemand wordt aangereden, de auto altijd schuldig is. Maar het staat wel stoer op je grafsteen. “Ik had toch gelijk”. Fraude, diefstal, pesterijen, belasting oplichting. Nou, dat laatste…. Maar waar ging het mis? Op de school waar ik vroeger zat haalde je het niet in je gekke hersens om tegen een leraar op te staan. Er waren ook incidenten, maar niet zoals je nu kan zien op YouTube. Ik zal niet zeggen dat ik nu een geweldige schooltijd heb gehad. Maar er moet, en zal toch een tussenweg zijn lijkt me. Volgens mij is het ergens begonnen in de tijd dat leraren zich graag bij hun voornaam genoemd wilden worden.

Zeg maar Jan… En wat wil je dan? Op gelijk niveau staan als de leerling? Roep je dan niet het één en ander over jezelf uit? Een leraar moet overwicht hebben. Er moet een bepaalde afstand zijn. In je latere leven kom je dit nu eenmaal steeds weer tegen. Op je werk heeft er één de leiding, want we kunnen niet met z’n allen baas zijn. Iemand moet het overzicht hebben. Politie handhaaft de wet. Klaar als een klontje. En dan zie je een paar van die bezopen, vol gesnoven, gespoten lui staan. Die worden door die aardige politieman herhaaldelijk gesommeerd om door te lopen en weg te gaan. Ik vraag u nogmaals…. Wat verwacht je nu? Respect? Hup, meenemen en een nachtje in een koude cel. Kun je er over nadenken. En zul je de volgende keer direct doorlopen als er om gevraagd wordt. Handhaven van de wet, en niet anders. Helaas zijn we allemaal niet zo aardig. En moeten de gene met de grootste bek niet de overhand krijgen. De jeugd krijgt geen respect?? Hoe bedoel je, wat heb je al gepresteerd dan? Help je in je vrije oude mensen in een bejaarden tehuis? Loop je vaak met gehandicapten door de stad? Hang je clown uit in een ziekenhuis voor jonge kanker patiënten? Nee…, waar wil je dan respect voor hebben? Omdat je elke avond met een getto blaster op het hoekje van de straat staat te hangen met een groepje gelijkgestelde. Omdat je de school hebt verlaten zonder ooit een diploma te hebben gehaald? Dat je al vijf keer bent opgepakt voor geweld tegen je ouders? Nee, dan heb je het niet begrepen. Respect is dan ook een woord dat de laatste tijd te veel, te vaak verkeerd gebruik wordt. Gelukkig bestaan er ook uitzonderingen. En daar put ik mijn troost en energie uit.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

17

04 2012

2 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. Anoniem #
    1

    Goed zo, meer woorden heb ik er niet voor.

  2. 2

    Dan denken we er het zelfde over.Your Comment