Auto

Auto

Ik hoorde pas bij Paul en Witteman iemand zeggen, dat die autobezitters maar eens meer moesten gaan betalen. Oh ja!?
We kopen een auto. Dan betalen wij BPM, betalen BTW. Dan gaan we verzekeren, en wegenbelasting betalen. Eerst langs de pomp, dan betalen wij over de benzine accijnzen, en BTW. Te weten zo’n slordige zeventig procent. Bij grote gemeenten betalen we onze standplaats. Als we onze auto parkeren moeten daarvoor betalen. Gaan we bepaalde tunnels door, moeten we daarvoor betalen. Gaan we voor een beurt naar de garage? Dan betalen we over elk onderdeel BTW. Voor de afgewerkte olie betalen we verwijdering bijdrage. En nee, we gaan niet meer rijden voor de lol. We gaan naar ons werk, naar een verjaardag. Op vakantie. Zo maar rijden is er niet meer bij. En dan zouden we ook nog per kilometer moeten betalen. Doen we dat niet dan? Volgens mij dubbel en dwars.
De elektrische auto.

Dit is leuk, maar dan gaan de meeste inkomsten toch verloren. Met een ruwe schatting kom ik op zo’n dertig miljard. Denkt u echt dat dit snel gaat gebeuren? De vraag is hoelang we dit uit kunnen stellen? De techniek gaat voort. Batterijen worden lichter, beter, schoner. Straks wordt het toch echt mogelijk om zeshonderd kilometer te rijden. Maar hoe moet dit dan? Krijgen we dan een extra wandcontactdoos thuis met accijnzen teller. Krijgen we speciale autostroom? Nee mensen, dit wordt echt nog een probleem. En wat moet je in godsnaam met al die olie? Die zou je natuurlijk kunnen stoken in elektriciteit centrales. Die dan centraal en schoon dit kunnen leveren. Tot het op is. En dan verschijnen de eerste kernfusie centrales. Zou een mooi plaatje kunnen zijn. Maar het blijft een probleem, hoe we deze nieuwe stroom auto’s gaan belasten. Want ze zijn schoon, efficiënt en stil. Er zit maar één ding op. De wegenbelasting moet drastisch omhoog. Het is de enige mogelijkheid om nog iets terug te krijgen. Om dit te compenseren gaan we dan maar meer rijden. Tochtjes voor de lol maken. Oude vrienden, en verre familieleden opzoeken. En zo zijn we weer terug in de jaren zestig. We gaan weer rijden voor de lol.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

03

03 2012

Your Comment