Elfstedentocht koorts

Elfstedentocht koorts

Ja, ook ik heb vandaag nieuwe schaatsen aangeschaft. Nee, geen Noren, maar heb ik wel. Hockey schaatsen zijn voor mij beter van toepassing. Met nog lerende kleinkinderen op het ijs komen deze beter van pas. En het slootje achter m’n huis is ook niet van het allerbeste ijs. Dus de schaatsen uitgepakt, en zitten prima. Er valt ook nog een briefje uit.
Gebruiksaanwijzing, ook in het Nederlands, dus het CE keurmerk kan erop. Eerst maar schaatsen, zonder gebruiksaanwijzing is het al jaren gelukt. Na twee uur op het ijs kan hij wel weer. Je moet het niet overdrijven. Na een glas rumpunch worden je oren weer voelbaar. Ik blijf het een raar ontwerp vinden “oren”. Je komt wat rare flappen tegen. Had dat niet een beetje in het hoofd weggewerkt kunnen worden? Als je ouder wordt schijnen ze nog groter te groeien. Ik droom er wel eens van. Dat ik mijn hoofd te snel omdraai, en dan glaasjes van tafel mep. Of dat ik het raampje van de auto omhoog druk, en er nog een stuk oor uit het raam wappert. Achteloos pak ik het papiertje dat uit de doos viel. Schaatsen droog maken, controleren op gebreken, invetten, bla bla bla. Volgende hoofdstuk, veiligheid.
‘Zorg dat u de juiste schoenmaat draagt.’ Dat lijkt me logisch, als je je om kan draaien terwijl je schaatsen rechtdoor gaan zijn ze te groot.
‘Loop niet op een harde ondergrond zoals de straat.’ Goedemorgen, voor wie is dit geschreven? Op lava mag je ook niet schaatsen, want dan smelt het staal. Oh ja?
‘Het beste kunt u schaatsen op een kunstijsbaan.’ Dat maak ik zelf wel uit, volgende ijsbaan is vele kilometers hier vandaan.
‘Controleer of het ijs sterk genoeg is, en waarschuw anderen als dit niet zo is.’ Dus denk er aan mensen. Bordjes achter in de auto, “gevaarlijk ijs”.
‘U moet het ene been afzetten, en met het andere been glijden.’ Zal niet meevallen als je ene been is afgezet. Hopelijk een beetje wind in de rug, dan wordt het nog wat.
‘U kunt voortgang boeken door uw schaatsen in het ijs te duwen.’ Ik weet niet welke voortgang? Het maken van een wak misschien, maar dan moet er weer een bordje bij gevaarlijk ijs.
‘Het beste kunt u les nemen bij een professional, anders kunt u gevaar opleveren voor anderen.’

Ja, ja, dat ben ik sowieso al als ik naast je kom staan met m’n honderd kilo.
‘Ook remmen dient u te leren, zet uw schaats dwars op de rijrichting. En druk deze in het ijs.’ Dat is leuk, als je de rest van het winter seizoen ingepakt in het gips wilt zitten. Als je het al overleeft. Ik zie het al voor me. Op volle snelheid hup, schaats dwars in het ijs. Een dubbele cherry flip achterover, drie dubbele axel om daarna nog een flinke scheur in het ijs te rekken met mijn voor tandjes.
Hierna volgt nog veel meer veiligheid die goed bedoelt is. En ik zou er graag nog wat aan toe willen voegen.
‘Schaats nooit onder het ijs, het kan de vissen verstoren.’
‘Haal uw beschermers voor gebruik van de schaatsen.’
“Ga niet aan de rand van een wak staan, krokodillen kunnen u er in trekken.’
‘Schaats altijd voor een ijsbreker uit, nooit er achter.’

Maar als ik dan denk aan de helden die straks, heel misschien de bare tocht gaan rijden fantastisch. Nederland wordt weer helemaal gek! Maar is het nu nodig om een paar duizend keer met die maatstok in het ijs te prikken voor de dikte. Allemachtig, “het groeit niet aan” niet, is het gek? Het lijkt wel een gaten kaas. Zo hou je geen ijs over. Transplantatie van ijs. En maar prikken erin, we hoeven geen “slush puppy”. Vanavond hoor ik van een deskundige uit Friesland, dat als de eenden stil zijn krijgen we meer vorst. En wat denk je? Ze zijn stil. Natuurlijk zijn ze stil! Vijfenveertig eendjes met duct tape de snaveltjes dichtgeplakt. Ze kunnen nu alleen nog sissen.
‘Wat hoor ik daar op de achtergrond meneer deskundige? Is dat de wind? Nee, het zijn vijfenveertig eentjes die de komende dagen alleen nog maar vloeibaar voedsel tot zich kunnen nemen. Als wij als Nederlanders iets kunnen doen om het ijs dikker te maken zullen we het niet laten. Niets is ons te dol of te gek.
“It giet oan !”
[wp_ad_camp_1]

 

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

07

02 2012

1 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. h.van IJperen #
    1

    Dat was weer lachen geblazen. Is ijssie taaien niks voor je. Ik zal er een verhaal over schrijven.Een zondag is een goeie dag met een beetje dooien.Your Comment