Licht

Licht

Licht is niet donker. Waarom noemen ze het dan daglicht. Is dan niet beter “hallo” licht? Of hier licht? We kennen wel ‘weerlicht.’ Maar dan heeft het meer met het weer te maken. Oplichten kan ook, maar waar op, of wie? Verlichten kan weer twee zijn. Laat je licht eens hierop schijnen. Hij zei licht, en daar was licht. Maar toen waren veertien dagen ervoor al kabels getrokken. Oudste beroep is dus elektriciën. Ik kan het ook niet helpen. Zonder licht geen leven. Onze zon is en werd niet voor niets zo de hemel in gestoken. Ja daar staat hij inderdaad. Wist je dat het licht er acht minuten over doet om hier te komen? En al dit licht is gratis, kost niets. De beurs kan eindigen op nul, de zon schijnt gewoon door. Oké, eens zal deze ook stoppen. Maar dat kan nog even duren. De laatste paar duizend jaar was het vrij stabiel. Ode aan de zon? Mag best! Waar komt al dat gas en die olie vandaan? Oorzaak de zon. Deze heeft onze oer bossen laten groeien, en stoken we nu de olie van. Gratis spul dus in eerste instantie. Helaas moeten we er aan de pomp flink voor betalen. Iedereen wil zijn deel hebben. Het zijn dan meestal de instanties die het minst er aan gedaan hebben het meeste er aan verdienen. De belasting ja. Dit zie je dus bij veel bedrijfstakken. Kijk naar de boeren, ploegen het land. Mesten het land. Zaaien het zaad, en planten de plantjes. Geven ze water en verzorging. Spuiten tegen ongedierte, en als alles dan goed gegaan is wordt het geoogst. Brengen het naar de veiling. Dan gebeurd er ineens iets vreemds. Omdat het met een vrachtwagen naar de winkel komt is het vier keer zo duur geworden onderweg. Raadselachtig moet ik zeggen. En dan te bedenken dat het zonlicht om te groeien niets kost. Beurzen gaan onderuit, en de krop sla blijft toch echt even duur. De wasmachine draait nog steeds even hard. Het water smaakt nog steeds hetzelfde.

Wat wil ik zeggen met al dit vorige? Dat het niet veel uitmaakt wat wij individueel doen. Bedoel, je kan er zelf niet veel aan veranderen. De zon de schijnt, of niet. De beurs. Ach morgen gaat hij weer omhoog. Je pensioen? Ach, zie het eerst maar eens te halen. De zomer? Dit jaar niet meer denk ik. Witte kerst? Alle kans. Leef je leven. Heb je naaste lief. Doe eens wat liefs. Doe eens iets onverwachts. Je komt thuis, en vrouwlief heeft net een pan op het vuur gezet. Draai het gas uit, en kijk haar. Of hem natuurlijk. Diep in de ogen, en zeg. ‘We eten niet thuis vanavond.’ Het is niet moeilijk, en hoeft niet alles te kosten. Doorbreek de sleur, doorbreek het patroon.
De positieve gedachte geeft u rechten!

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

19

08 2011

Your Comment