Aangenaam verrast door ‘Oggu’

Aangenaam verrast door ‘Oggu’

Vandaag naar de markt geweest, en niet even gekeken op buienradar. Dat is stom, ik weet het. Hoe ik op de gedachten kwam dat het droog zou blijven weet ik ook niet. Zomer in mijn hoofd? Klap van de malle molen gehad? Vrouwlief had haar zomer schoentjes aangedaan. Want het zonnetje scheen. Laarzen had dus beter geweest. Met of zonder ribbeltje. Meelijden met de mensen van de markt kramen. Meelijden met de kindertjes die met pony’s iets leuk trachten op te voeren in het winkel centrum. Volkomen nat geregend door de Hema heen om nog een beetje droog over te komen. Net als we een spurt willen nemen naar de auto wordt er een fles frisdrank in onze handen geduwd. Gratis, dus nooit weigeren. Weggooien kan altijd nog. Voor de deur aangekomen barst de bui pas echt los. We hadden nog geluk gehad blijkbaar. Ik ben geneigd een stevige borrel naast m’n koffie te zetten. Maar je kan het overdrijven ook. Tijdens de koffie onze buit van vandaag uitgepakt. Daar komt ook de fles frisdrank tevoorschijn. “Oggu” het doet me denken aan een persoon uit het jungle boek van Walt Disney. Zo’n grote harige aap, maar zeer goedaardig. Met een zekere terughoudendheid begin ik het etiket te lezen. Hoeveel E nummers zullen er deze keer inzitten. Aspartaam, zoetstoffen, kleur en smaakstoffen. Welke chemische troep wordt ons nu weer aangeboden. Ik wil nog niet dood. Ik heb minimaal nog honderd jaar nodig om alles uit te voeren wat ik wil. Maar het lijstje is zeer kort. Natuurlijke smaakstoffen, natuurlijke suikers, en geen E nummers! Dit is verdacht, en schuif achter mijn PC.

Tik snel de naam in, en kom terecht bij de makers van dit goedje. Het wordt nog gekker. De suikers die er in zitten zijn van niet geraffineerde rietsuikers. En alle gebruikte stoffen komen van duurzame landbouw. Hou op, bestaan er dan toch nog vernieuwingen die wel gezond zijn? Dat er nog mensen zijn die zulke gedachten hebben! Nu ben ik geen fan van Cola, maar ik drink best wel eens een glas. Wel de echte met suiker dan. Snel proeven dus. De smaak doet me denken aan gazeuse van ‘van Toor’ een vroege frisdrank en drank verkoper / maker uit Vlaardingen. ‘Champagne pils’ was heel favoriet bij ons thuis. Deze heeft dus een Cola smaak. Met de vleug van mijn vroegere champagne pils. Ik moet zeggen, niet verkeerd. Maar ik heb hem nu warm gedronken, en moet natuurlijk koud zijn. Maar ondanks warm gewoon lekker. En de gedachte dat ik geen troep zit te drinken versterk misschien de smaak nog wel. Deze kan ik zonder schuldgevoel aan mijn kleinkinderen schenken. Er zijn nog twee andere smaken. Orange en Lemon & Lime. Ik heb geen idee hoe deze smaken, maar spreken mij denk nog meer aan. Die gaan we van de week eens halen. Ik hoop dat hiermee een omslag komt op de frisdranken wereld. Er is nog hoop. Wel eens afgevraagd waarom de laatste dertig jaar iedere maar ziek wordt. Kanker in grote getallen voorkomt? Ons lichaam is niet gemaakt om methanol of formaldehyde te verwerken. Als je gemalen schapen gaat voeren aan koeien krijg je vreemde dingen. Zoals loeiende koeien in de dakgoot. Die beesten moeten gewoon gras vreten. Daar zijn ze voor gemaakt. Als je kippen hun eigen stront laat opeten krijg je eieren met een luchtje. En als je witte wijn aanlengt met antivries is het lekker zoet. Maar je gaat er gewoon dood van. Heb je nog enige vorm van eigenwaarde als je deze dingen flikt? Onze jeugd is goed van vertrouwen, en denkt dat alle producten die in de winkel liggen eindeloos getest zijn. Van vele toegevoegde stoffen weten we lang nog niet de lange termijn effecten. En we willen toch allemaal oud worden zonder gebreken. Laat je niet belazeren, eet puur.
Ode aan Oggu. Ontzettend Goede Gazeuse voor U?

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

27

08 2011

2 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. 1

    Wat een leuk artikel en bovenal vlot geschreven!

  2. Marc verkade #
    2

    Leuk artikel. Ga me idd eens verdiepen in de ‘rommel’. Heb nog een artikel van Remon liggen, ongelezen, ga die er ook maar eens bijoakken.Your Comment