Noorwegen, een prachtig land

Noorwegen, een prachtig land.

Natuurlijk bestaan er meer mooie landen, maar het gaat er vooral om wie er wonen. Ja ik ben daar ooit geweest. Een paar woorden; vrijheid, ruimte, natuur, vriendelijkheid, gastvrij, sociaal. Ik was nog op vakantie toen ik het nieuws hoorde. In eerste instantie kon ik me er niets van voorstellen. Nu, zo’n week verder is dit beter te overzien. Na deze week komen ook de eerste uitspraken van mensen die denken nog een duit in het zakje te kunnen doen. Natuurlijk komt ook Wilders hier in voor. Ik krijg dan beetje een misselijk gevoel over mij. Het is net zoiets van, jaa. De moordenaar van al deze mensen gebruikt geel toilet papier. En Wilders gebruikt ook geel papier. Dus pas maar op. Laten we even in gedachten houden dat deze moordenaar uit Noorwegen een gestoorde gek is op een bepaald gebied. Maar net niet gek genoeg om te doen wat hij wilde doen. Dat is jammer. Morgen kan dit weer gebeuren. En niet alleen in Noorwegen. Als je dan vandaag hoort dat de jeugd in Engeland denkt dat Hitler een Duitse voetbal trainer was. Dan ga je nadenken. Is het niet zo dat wie wind zaait, storm zal oogsten? De jeugd, daar begint het toch mee? Een kind wordt onschuldig geboren. Daarna kan het alle kanten op. In veel gevallen zal het opgroeien in een gezin. Eventueel onder invloed van een bepaald geloof. Dan is het aan de ouders. Wat breng je in die kleine hersenen teweeg. Normen en waarden? Leren waarderen? Anderen respecteren? Geloof? Of, haat inbrengen tegen alles wat er anders uitziet als jezelf. Dat alleen jou geloof het beste is. Dat een leugen niet erg is al het nodig is je om doel te bereiken. Dat zelfverheerlijking iets goddelijk’s is. Ja dan komen er soms monsters boven drijven. En dat is al heel veel in het verleden gebeurd. Maar al te vaak is het geloof erbij betrokken. Onder deze dekmantel zijn alle miljoenen mensen ten onder gegaan. Als we nu eens beginnen met in jezelf te geloven. Is dat niet fijn? Wat mij betreft kunnen morgen alle geloven ophouden te bestaan. Het heeft door de eeuwen heen alleen maar dood en verderf gezaaid. Onbegrip, technische achteruitgang en cultuur neergang. Ouders, jullie kunnen er iets aan doen. Zij zijn de toekomst, en de toekomst is dichterbij dan je denkt. En laten we verder hopen dat onze veiligheid diensten zulke uitwassen op tijd op het spoor komen. De tijd van pleisters plakken is voorbij. Het zal aan de basis moeten gebeuren. Fysieke geestelijke gebreken kunnen we “nog” niet veel aan doen. Maar geestelijke vorming kunnen we alles aan doen. Wie in mij gelooft kan over water lopen? Geloof in je zelf, en je zult zelfs het heelal in kunnen vliegen.
Mijn medeleven gaat uit naar de uiteen gerukte gezinnen.
Onschuldige mensen die dachten dat ze het goed deden.
Terwijl ik dit schrijf zijn er waarschijnlijk al weer aanslagen geweest ergens op deze wereld. Onbegrip en haat. Wanneer kan dit de wereld uit?
Martin.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

27

07 2011

1 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. Bert Stoelhorst #
    1

    Helemaal mee eens, Maar “deze gekken “komen steeds vaker uit hun schulpYour Comment