Manager

Manager

Managen, wat is dat? Je personeel zodanig beïnvloeden dat alle creativiteit na een poosje vervlogen is. Of is het zorgen dat de golf van creativiteit doorloopt? Is het beter dat je elke seconde van de dag achter ze aan loopt. En daardoor zelf het zogenaamde managen niet kunt doen. Of dat je op het eind van de dag je personeel moet vragen naar huis te gaan omdat ze eerst nog hun werk af wilden maken. Het is maar wat je leuker vindt. Manager is eigenlijk een totaal verkeerd woord voor de functie. Daardoor zijn bedrijven niet in staat overeind te blijven. Ook al hebben ze het beste personeel in dienst. Is het woord “efficiëntie bevorderaar” geen beter woord? Je kunt ze op weg helpen, of in de weg gaan lopen. Bedoeling is dat je van een afstandje de knelpunten detecteert. En deze dan oplost. Dan ben je een goede…. verbeteraar. Het personeel moet van je houden. Over het algemeen weten ze uitstekend wat te doen. Om dan een geforceerde houding en werkwijze op te dringen is goed fout. Vroeg of laat ga je er volledig aan onderdoor. Want zij zijn met vele, en hebben alle tijd je op alle gebied te vertragen. Het is lopen aan de verkeerde kant van de roltrap. Met een lampje op je rug. Je loopt iedereen bij te lichten, maar loopt ondertussen zelf in het donker. Betrokkenheid is het toverwoord. Beloning is de tweede. Wist je dat de meeste mensen niet zozeer naar hun salaris kijken. Natuurlijk belangrijk. Maar een tevreden werknemer is goud waard. Gewoon zeggen dat er goed werk is verricht kost niets, maar geeft een ander gewoon een goed gevoel. Andersom mag natuurlijk ook. De waarheid is hard, maar mag gezegd worden. Je kunt alles zeggen, als je het maar netjes doet. Behandel je personeel niet zoals jezelf niet behandeld zou willen worden. Vaak hebben je werknemers genoeg goede ideeën om het werk te verbeteren. Vraag het daarom dan ook. Wie zijn personeel als vuil behandeld, zal zelf vroeg of laat door het afvoer putje het veld ruimen. Geloof me, ik heb het al te veel zien gebeuren.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

02

07 2011

Your Comment