Kan de zwaarste steen niet zinken?

Kan de zwaarste steen niet zinken?

Moeten we onszelf niet eens iets afvragen? Wat heeft ons geloof tot nu toe gebracht? Ik bedoel dan alle geloven, niet ééntje uitgezonderd. Als ik aan geloof denk komen de volgende woorden in mij op;
Angst, onbegrip, starheid, kortzichtigheid, fanatisme, oorlog, armoede, wederzijds respect, moord, onderdrukking, discriminatie, uitzonderingen, overheersing, achterstand. Misschien is de lijst nog langer. Maar wat dan? Is geloven in jezelf echt zo moeilijk? Is geloof langzamerhand niet ouderwets geworden? Misschien kun je bepaalde principes hebben, dat kan. Maar kom toch, een duizenden jaren oud verhaal over iemand die je nooit hebt gezien. Heb je er wel eens serieus over nagedacht? Waar blijven de geloof in jezelf verenigingen. Is het trouwens niet vreemd om zoiets te claimen? Maar wat is nu een “God”? Als je het zo moet begrijpen iemand die alles kan.

En dan kijk ik om mij heen, en denk ja ja, lang geleden iets gemaakt, maar het onderhoud vergeten in te plannen de afgelopen paar duizend jaar. Jaa, maar daar heeft hij een bedoeling mee, die wij Aartsen niet begrijpen. Maar misschien wil ik het wel niet begrijpen. En gewoon de dingen verwachten die je mag verwachten van zo’n weldoener. Maar ik denk toch dat vele een lampje nalopen dat langzaam aan het uitdoven is. Techniek, internet, moderne geneeskunde. Het lijkt steeds minder samen te gaan met de geloven. En wil je gewoon graag bij elkaar komen? Dat kan toch altijd. Maar sluit van tevoren geen mensen uit. Probeer overeenkomsten te vinden inplaats van tegenstellingen. Dan kan je beter samen door één deur. Vandaag is iemand heen gegaan die dit duidelijk niet kon. Hij kon maar met weinig mensen door één deur. Toen zijn tegenstanders voor de deur stonden was het te laat voor hem. Vele duizenden gingen hem voor, die nog graag verder wensten te leven. Kinderen en kleinkinderen krijgen, en nog lang genieten hiervan.
Sterkte voor al de gene die iemand achter moesten laten na aanslagen ergens op de wereld.

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

02

05 2011

Your Comment