Vroeger was alles beter?

Vroeger was alles beter?

Is dat zo? Eens kijken wat er allemaal beter was. Nog geen files, en ook geen luchtverontreiniging. Hoe kwam dat? Nog lang niet iedereen had een auto tot zijn beschikking. Ja dan waren de files niet zo lang. Dus moest je gewoon op de fiets. En dan de heerlijke geur van kolen in de straten. Het lag als een warme deken over de stad. Iedereen stookte kolen, en dit gaf aardig wat roet en stank. Maar niet alleen buiten had je last van kolen. Iedereen had kolen in zijn schuurtje, en die moesten toch echt zeer regelmatig richting kachel worden gesjouwd. Deze waren knap zwaar. Dus alweer vuile handen en stof in je huis. Niet echt gezond. Eens per week moest deze helemaal worden schoongemaakt. En ook de slakken moesten minimaal één maal per dag worden verwijderd. Slakken waren de verbrande kolen die overbleven in de as lade. Als je geluk had was er morgens nog een klein vlammetje over. Anders moest je de kachel aanmaken. Er waren nog geen handige aanmaak blokjes. Dus eerst een stukje krant, en dan langzaam dunne houtjes er op. Als het goed brandde voorzichtig de eerste kolen er op. Vaak wilde het dan nog niet snel aan gaan, en kwam de stofzuiger er aan te pas. Stofzuiger? Ja, je kon toen nog aan twee kanten de slang bevestigen. Dus je kon er ook mee blazen. Maar je snapt één verkeerde beweging en je huis lag weer vol roet en kolen. Zondag was een speciale dag, dan werden de ruitjes gepoetst. Na een week stoken kon je er niet meer doorheen kijken. Het was ook geen glas, maar mica. Een mineraal dat tegen de hitte kon. Hoe gaat het nu? Je zet de thermostaat wat hoger. En geen kolenlucht meer in de straten. Iedereen kan een auto betalen, en heeft er dan ook eentje. We zijn vrij om te gaan waar we willen. De auto’s zijn aardig schoon geworden, en ja we staan wel vaak in de file. Maar wel in je eigen auto met radio, complete muziek installatie, met airco en luchtfilter. Geluiddicht en comfortabel, beschermt tegen regen en wind.
Was het vroeger beter?

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

16

03 2011

1 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

  1. h.van ijperen #
    1

    Ik heb het meegemaakt, maar soms ontbrak de stofzuiger ook nog met die kolenkachel en moest je vegen .Je bleef aan de gang.Eerst vegen en dan stoffen. Mijn moeder had ook later een rolveger. Dat schoot alweer een beetje op. Leuk om te lezen.Groetjes maYour Comment