Duiden weer in de mode

Duiden weer in de mode.

Ineens is het daar. Iedereen moet ineens duiden gebruiken. Het wordt zo vier à vijf keer gebruikt in een gesprek. Gisteravond nog bij Paul & Witteman, het kon niet op. Uit duiden, heb je dan ook in duiden? Wij duiden dat, we hebben geduid? Interpreteren, toelichten, uiteen doen, aanwijzen, uitleggen. Je kunt het echt overal voor gebruiken. Maar bij veel gebruik wordt het al snel een onbegrijpbaar verhaal. Goedenavond, vanavond gaan wij duiden. We hebben een duidelijke zaak over het uit te duiden verhaal over het duiden. Gisteren nog kwamen wij op de dam mensen tegen die het niet konden duiden, dat wij een zaak over het uit te duiden duiden hadden gevonden. Wij willen hier op duiden, omdat anders niemand begrijpt waar het anders op duid. Duidelijk is dat soortgelijke uit te duiden voorwerpen beter uit te duiden zijn dan andere. Begrijpt u m’n verhaal. Er zijn ook wel woorden die ooit nieuw gemaakt zijn. Dat dacht ik wel, reeds. En wel hier om. Scheurgras, weet iemand nog waar het over ging? Goed kauwen, dat het regelmatig in je bloed wordt opgenomen. Voor al uw dameswensen. Ik begrijp dat er nu een hele generatie geen idee heeft waar het over gaat. Het waren Van Kooten en De Bie. Nog steeds kom je stukjes tekst of woorden tegen in de dagbladen, en sites. Vaak weet geen mens meer waar de zins sneden en of woorden vandaan kwamen. Dat is het mooie van onze taal. Het is bijna niet uit te duiden. OEPS!

[wp_ad_camp_1]

About The Author

Martin van Gijn

Other posts by

Author his web sitehttp://martinvangijn.nl

09

03 2011

Your Comment